Båtlån – hva er mulighetene og hvor dyr båt kan kjøpes

Mange drømmer om et sommerliv der man ligger strak ut på en fritidsbåt med solbrillene godt plassert foran øynene og bølgeskvulp som forsiktig dytter båtens tyngdepunkt fra babord til styrbord mens måkeskrik og glade badegjester høres i bakgrunnen. Er dette noe du har drømt om? I så fall er du ikke alene.

I Norge finnes det mer enn 750,000 fritidsbåter som har en samlet verdi på over 75 milliarder norske kroner (!). Og statistikken er stigende.

Hvem er den typiske norske båteieren?

Et kjapt Google-søk bekrefter en del av de fordommene jeg allerede satt med angående norske båteiere. En undersøkelse gjort av Dagens Næringsliv i 2012 viste at båteierskap i stor sammenheng korrelerte med blant annet ”høy inntekt og god helse”. Videre skriver de at: ”det er gruppen med en årlig inntekt på mellom 600,000 og 1,2 millioner kroner som representerer flest båteiere”. Dette virkelighetsbilde blir enda mer tydelig når vi tar en kikk på en VG-reportasje som ble publisert året før. Her kommer det frem at over 60 % av de som eier båt i Norge setter vekk vedlikehold og puss av båt til eksterne firmaer eller folk i deres nære bekjentskapskretser. Til sammenligning gjør kun 20 % av svenskene det samme.

Banker og båtlån

Få banker tilbyr nemlig skreddersydde finansieringsmuligheter for deg som ønsker å sette enten båten eller andre eiendeler i sikkerhet. Løsningen blir derfor veldig ofte at man blir tvunget til å ta opp et lån uten sikkerhet for å kjøpe båten, noe som i alle tilfeller vil ha en høyere effektiv rente. Grunnen til dette er at båtlån er en forholdsvis smal og liten nisje i Norge.  Bankene tjener ikke nok på disse kundene, og vekstpotensialet gjenspeiles dessverre i de få mulighetene.

Som tidligere nevnt har den typiske norske båteieren også nok penger til både salt og smør på middagsbordet. Dette fører til at de aller færreste båtkjøp er finansiert gjennom forbruksbanker, noe som er med på å minke markedet ytterligere.

Hvis vi skal legge til enda en faktor som gjør båtbransjen neglisjert fra bankenes side, så er det klima og vær. Man skal ikke lengre enn til Danmark før båtene kan være ute på havet året rundt, og finansieringsmulighetene er derfor også mye større for våre danske venner. Bruksområdet til en fritidsbåt i Norge begrenser seg ofte til sen vår, sommer og tidlig høst for de aller fleste. Dette gjør at mange nordmenn slår fra seg tanken om å kjøpe båt og bruker heller pengene på andre investeringer.

Men er det ikke mulig å få låne penger til båtkjøp?

Det er i høyeste grad mulig, men kanskje ikke så økonomisk gunstig som det burde ha vært. Som tidligere nevnt vil et lån uten sikkerhet være løsningen. Mange nettsider og banker omtaler dette lånet som et ”forbrukslån”. Banken vil altså ikke stille spørsmål til hva pengene skal brukes til og det vil ikke være mulighet for å sette båten som sikkerhet for å kunne lempe litt på de høye rentekravene.

Det er selvfølgelig den letteste og kjappeste måten å få et båtlån på. Allikevel finnes det også muligheter for de som ønsker å tenke alternativt. Enten kan man vente et par år med å kjøpe båt og bruke oppsparte midler eller så kan man låne penger av venner og/eller familie. Hvis ingen av disse mulighetene er reelle, så går det alltid an å ringe sin faste bank og høre om de har en løsning som passer for deg. Banker pleier alltid å være veldig interessert i å gi lån til kunder som har en betalingshistorikk det står respekt av.

Båtkostnader

Du lurer kanskje på hva en båt koster og hvor mye penger som går med til vedlikehold?

Dette er spørsmål du skal ha besvart før du i det hele tatt vurderer å komme deg ut på båtmarkedet. I likhet med bil er det store forskjeller på å kjøpe nytt og brukt. Et godt utgangspunkt vil være å ta en tur innom Finn.no for å få et innblikk i hva båtprisene ligger på.

En ekstrakostnad mange overser er kjøp av båtplass. I de større byene i Norge (med Oslo som det desiderte skrekk-eksempelet) er båtplasser svært høyt priset. Mange betaler opp mot en halv million kroner for å eie en båtplass, noe som ofte vil være en større investering enn selve båten. Paradoks.

Ut over kjøp av båt og båtplass blir du nødt til å årlig finansiere pussing og vedlikehold. I tillegg er du nødt til å betale noen for å sikre at båten kommer opp av vannet i tide før isen legger seg over de norske sjøer. Alt i alt er det en god del kostnader forbundet med både anskaffelse og vedlikehold som du er nødt til å sette deg inn i før du kjøper båt. Lånestørrelsen du søker fra banken bør altså reflektere det totale kostnadsbildet slik at du unngår en blemme når du har planer om å dra til sjøs.

Verdifallet er også en faktor man blir nødt til å ta hensyn til. Hva kostet båten for tre år siden, og hva kommer den til å koste om tre år? Båter vil ha en betydelig lengre forventet levetid enn en bil, men det er slik at verdifallet har en nesten like bratt kurve. Det du betaler for båten i dag kommer du neppe til å få tilbake noensinne. Eldgamle båter selges for nærmest en slikk og ingenting i Norge.